2011-11-27 12:34:55• hírek • M. T. R.

Értékközpontú közhasznú délután

A nemrégiben felavatott nagykárolyi református szociális központ javára előadást tartottak szombaton. A tavasz utón megalakult A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület közgyűlése előzte meg a karitatív célú rendezvényt. Az alkalmon a civil kezdeményezés elnöksége egyebek mellett korábbi rendezvényeiket értékelte, egy református emlékpark létrehozásának mikéntjeit taglalták, továbbá a jövendő tevékenységük terveit beszélték át.

A gyűlést követően a szociális központ dísztermébe sereglettek, ahol a szatmári Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület népdal-összeállítással várt rájuk. Sajnos - vélhetően a rendkívül barátságtalan időjárás miatt - igen kevés érdeklődő látogatott el az amúgy általunk is meghirdetett koncertre. Szerencsére ez nem szegte a kedvét a jelenlévőknek.

A közhasznú egyesület elnöke, Fülöp István, aki egyben az Országgyűlés egyik Fidesz-es képviselője röviden felvázolta a szervezet létrejöttének okait, illetőleg a célkitűzésekről is szólt. A történelmi Szatmár értékeit ápolni, s azokat továbbadni - fogalmazta meg a fő célkitűzést. Amint kifejtette, nem hajlandók a tájegység kulturális, földrajzi, hitbéli egységét megszüntetni-kettéválasztani tudó határ létét elfogadni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a politikai-közigazgatási határral van „bajuk", hiszen az Európai Unió egyik valódi eredményeként mind kevésbé számít a határ ilyen tekintetben (főleg akkor nem fog, ha végre Románia is tagja lesz a schengeni-övezet országainak). Nyomatékosította továbbá, hogy kezdeményezésük nem irányul senki ellen, sem nemzetiségi, sem felekezeti különbség nyomán, annál inkább céljuk hangsúlyt adni a szatmáriak közös nagy értékeinek. S ezen túlmenve - persze erejük függvényében - értékeke teremteni. Hangoztatta, hogy a szombati rendezvényük is beleillik mindebbe, hiszen a szatmári egységes magyar népköltészet több pompás alkotása is elhangzik majd a hagyományőrző egyesület előadásában.

Tukacs József mint házigazda szólt ezt követően - pár mondatban felvázolta a szociális központ létrejöttét (több alkalommal is olvashattak erről hírportálunkon: röviden az önkormányzat hathatós segítségével európai uniós forrást sikerült találnia a gyülekezetnek a korábban már meglévő építménye felújítására, illetőleg kibővítésére). Egyházközsége főgondnoka, egyben Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő arról beszélt, hogy fontos a templombeli tevékenységen túl is alkalmat - ehhez pedig helyszínt - biztosítani a gyülekezet tagjainak az egymással való időtöltésre. Hangsúlyozta, hogy igen nemes feladat vár a központ üzemeltetőire, hiszen nem elég felépíteni, létrehozni egy ilyen, szemet gyönyörködtető épületet, hanem meg is kell azt élettel tölteni.

A Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület nevében Szatmári Elemér tiszteletes szólt. Elmondta, hogy ugyan nem tagja a szó szoros értelmében a közhasznú szervezetnek, tagja viszont mint szatmári, mint református. Ennek okán is nagy megtiszteltetésként értékelte a meghívását az alkalomra. Három részből álló dalcsokorral érkeztek: az első kettő magyar nótákat tartalmazott, míg a harmadik autentikus szatmári népdalokból volt összeválogatva.

A dalok előadása közti szünetet kihasználva a szatmári kálvinisták egyesületének elnöke bejelentette, hogy 100 ezer forinttal támogatja a szociális központ működését a civil szervezet. A délutánba nyúló alkalom szeretetvendégséggel zárult.


Értékközpontú közhasznú délután

Értékközpontú közhasznú délután

Értékközpontú közhasznú délután

Értékközpontú közhasznú délután

Értékközpontú közhasznú délután


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: